Home » AER Aktuellt » “Dags för större lönespridning?” i debatten

“Dags för större lönespridning?” i debatten

Rådets rapport Dags för större lönespridning?  kommenterades nyligen av LOs ordförande Karl Petter Thorwaldsson i en intervju med DN. Thorwaldsson menar att de föreslagna ingångsjobben inte skulle ha någon större effekt. Däremot skulle de skapa press nedåt på befintliga löner:

 

Men vi vet från andra länder att avtalens vanliga lägstalöner i så fall skulle börja sjunka ned mot de nivåerna. Det medger nu till och med professor Lars Calmfors. Och då drabbas många tusen vanliga svenska löntagare.

 

Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jepsson menar däremot – i en intervju med Jönköpingsposten – att föreslaget i stora drag är bra men att det som krävs är “att man konstruktivt hittar ett upplägg som parterna är överens om, så att politikerna inte behöver kliva in.”

Även Arenagruppens VD Håkan A. Bengtssons gjorde nyligen ett inlägg i debatten. Han menar – bland annat – att det på förtagsnivå kan “vara logiskt att tänka att sänkta löner ger möjlighet att anställa fler” men att sett till hela ekonomin riskerar en sådan åtgärd att påverka den aggregerade efterfrågan negativt. Läs inlägget här.